Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Τρίτη 9/3/2010: Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΘΑ ΤΙΜΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ 1940-41


Μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της τοπικής μας ιστορίας αποτελεί αναμφισβήτητα και η ηρωική αντίσταση, η απαράμιλλη γενναιότητα και αυτοθυσία των Τρικαλινών υπερασπιστών του Υψώματος 731 τον Μάρτιο του 1941 στην Κλεισούρα που προκάλεσε θαυμασμό και δέος σε φίλους και εχθρούς.

Από τις 9 Μαρτίου 1941 όταν και ξεκίνησε η εαρινή επίθεση των Ιταλών μέχρι και τις 25 Μαρτίου 1941, ο Ελληνικός Στρατός όχι μόνο αντιστάθηκε στους Ιταλούς, αλλά τους προκάλεσε και πολλές απώλειες, με αποτέλεσμα ο Μουσολίνι να αποσύρει τα στρατεύματά του.

Αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός γιορτάζει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Ν.Α Τρικάλων με σειρά εκδηλώσεων.

Έτσι λοιπόν την Τρίτη στις 9 Μαρτίου 2010 στις 7:00μμ, στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων προγραμματισμένη εκδήλωση «Τιμής και Μνήμης για τους μαχητές του 5ου Συντάγματος στο Ύψωμα 731» που θα περιλαμβάνει:

- Υποδοχή και απονομή τιμής στην Πολεμική Σημαία του 5ου Συντάγματος.
- Χαιρετισμούς – ομιλίες επίσημων προσκεκλημένων
- Απονομή τιμητικού μεταλλίου και τιμητικής διάκρισης στους επιζώντες πολεμιστές του έπους 1940-41
- Απονομή τιμητικού μεταλλίου και τιμητικής διάκρισης μετά θάνατον στους απογόνους των πεσόντων Τρικαλινών στο έπος του 1940-41.

Έτσι λοιπόν παρακαλούνται όσοι έχουν δει το όνομα του πεσόντα προγόνου τους σε προηγούμενο δημοσίευμα φύλλα εφημερίδων ή στη σελίδα www.trikala.gr της Ν.Α Τρικάλων, να επικοινωνήσουν με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων της Ν.Α Τρικάλων στο τηλέφωνο 2431046103 ή 2431035106 και να δηλώσουν συμμετοχή ονομαστική για το ποιος από τους απογόνους θα παραλάβει τις τιμητικές διακρίσεις του πεσόντα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:


Ώρα 8:00 Έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου από Στρατιωτικό Τμήμα με συμμετοχή της Δημοτικής Φιλαρμονικής.

Ώρα 11:00 Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλεξίου.
Η προσέλευση στη Δοξολογία θα γίνει μέχρι 10.55.

Ώρα 11:30 Επιμνημόσυνη δέηση που θα αναπεμφθεί από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Αλέξιο και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων στη ΣΜΥ από τους επίσημους φορείς του Νομού.

Ώρα 11.30 Κατά το προσκύνημα θα παρευρίσκονται αντιπροσωπείες μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων.

Ώρα 18:30 Υποστολή Σημαίας στην Κεντρική Πλατεία από Στρατιωτικό Απόσπασμα με επικεφαλής τη Δημοτική Φιλαρμονική.

Ώρα 19:00 Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων.
Υποδοχή και απονομή τιμής στην Πολεμική Σημαία του 5ου Συντάγματος

Χαιρετισμοί – ομιλίες επισήμων προσκεκλημένων
Προβολή ντοκιμαντέρ
Απονομή Τιμητικού Μεταλλίου και Τιμητικής Διάκρισης στους επιζώντες πολεμιστές του Έπους 1940-41
Απονομή Τιμητικού Μεταλλίου και Τιμητικής Διάκρισης μετά θάνατον στους απογόνους των πεσόντων Τρικαλινών στο Έπος του 1940-41.

Tα γεγονότα στο ύψωμα 731 κατά τον Ελληνο-Ιταλικό Πόλεμο συνέβησαν στη διάρκεια της λεγόμενης εαρινής αντεπίθεσης των Ιταλών, που έλαβε χώρα κυρίως κατά την περίοδο από 9 έως και 25 Μαρτίου 1941. Το εν λόγω ύψωμα βρίσκεται περί τα 20 χλμ. βόρεια της Κλεισούρας. Ήταν ένα από τα ισχυρότερα ερείσματα, που κατέλαβε ο Ελληνικός Στρατός κατά τους χειμερινούς αγώνες που προηγήθηκαν, κλειδί της όλης τοποθεσίας , στον κεντρικό τομέα της Αλβανίας.

Η παραμονή σε Ελληνικά χέρια του υψώματος αυτού καταδίκαζε κάθε προσπάθεια των Ιταλών.
Η αρχή της Ιταλικής επίθεσης έγινε νωρίς το πρωί της 9ης Μαρτίου με σφοδρή δράση του πυροβολικού με όλμους και αεροπορικό βομβαρδισμό των Ελληνικών θέσεων.

Σε δεκάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι οβίδες που έριξε την ημέρα αυτή το Ιταλικό πυροβολικό. Τέτοια ήταν η σφοδρότητα του βομβαρδισμού που στο ύψωμα 731 ανασκάπτονται τα πάντα, το δάσος γρήγορα εξαφανίζεται οι ηρωικοί όμως υπερασπιστές που δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από τον καπνό και τις φλόγες παραμένουν ακλόνητοι στις θέσεις τους.

Τον βομβαρδισμό ακολουθεί ανεπιτυχής προσπάθεια των Ιταλών να καταλάβουν το ύψωμα. Η αντίσταση των Ελλήνων και η μάχη σώμα με σώμα συνδυασμένη με την αποτελεσματικότητα του πυροβολικού μας επιφέρουν σοβαρές απώλειες στους Ιταλούς που οπισθοχωρούν κατάπληκτοι. Η εικόνα που παρουσιάζεται την ημέρα αυτή είναι φρίκη, δέος, αιματοχυσία. Οι ίδιες τρομερές σκηνές επαναλαμβάνονται πολλές φορές την ημέρα αλλά και τις μέρες που ακολουθούν.

Οι Ιταλοί επιτίθενται κατά κύματα μέρα και νύχτα και πάντα αποτυγχάνουν στο στόχο τους. Η απαράμιλλη γενναιότητα και αυτοθυσία των αμυνόμενων Ελλήνων υπερασπιστών δεν επιτρέπει καμία παραχώρηση. Ο ξεσηκωμός είχε το κέφι της λεβεντιάς.

Στο τριήμερο διάστημα από 9 έως 11 Μαρτίου 1941 πενήντα Τρικαλινοί θυσιάστηκαν ηρωικά υπερασπιζόμενοι το ύψωμα. Η τρίτη μέρα βρίσκει το 5ο Σύνταγμα το οποίο στην πλειοψηφία του απαρτιζόταν από Τρικαλινούς να έχει χάσει 586 άνδρες, περίπου τη μισή του δύναμη. Τρικαλινός ήταν ο πρώτος νεκρός στρατιώτης ονόματι Τσιαβαλιάρης Βασίλειος από την Πιαλεία καθώς επίσης Τρικαλινός ήταν και ο πρώτος νεκρός αξιωματικός επικεφαλής του Συντάγματος ονόματι Νικόλαος Γεωργούλας. Θλιβερό προνόμιο ο χαμός των Τρικαλινών αγωνιστών αλλά και μεγάλη τιμή για το αίμα που έδωσαν οι εκατόμβες των Τρικαλινών.
Η 25η Μαρτίου 1941 ημέρα εορτασμού της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, βρήκε τους Ιταλούς με 1.000 Ιταλούς να μην έχουν προχωρήσει καθόλου τους δε Έλληνες υπερασπιστές αμετακίνητους στις αρχικές τους θέσεις.
Ο Μουσολίνι παρακολουθώντας τη μάχη η οποία ακύρωσε την τελευταία του προσπάθεια να κατακτήσει την Ελλάδα έφυγε ντροπιασμένος και ανάγκασε την κοσμοκράτειρα Γερμανία να πάει εναντίον ενός μικρού κράτους με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Εκδηλώσεις στα σχολεία

Με απόφαση της Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων στις εκδηλώσεις της 9ης Μαρτίου θα συμμετέχουν και οι σχολικές μονάδες του νομού. Οι σημαιοφόροι και οι παραστάτες όλων των σχολείων της πόλης θα παραστούν στη δοξολογία που θα τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου στις 9 Μαρτίου, ημέρα Τρίτη και ώρα 11 π.μ. και κατόπιν στην κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων στη Σ.Μ.Υ.

Σε όλα τα σχολεία του Νομού κατά το πρώτο δίωρο του διδακτικού προγράμματος και κατά την κρίση των Διευθυντών για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος, χωρίς ωστόσο να χαθεί το νόημα της εορτής θα πραγματοποιηθούν οι εξής εορταστικές εκδηλώσεις.

- Θα εκφωνηθεί Πανηγυρικός από εκπαιδευτικούς των Συλλόγων τους.
- Θα προβληθεί DVD (το οποίο θα αποστείλει η Ν.Α. Τρικάλων) διάρκειας 35 λεπτών, σχετικό με τα εν λόγω ιστορικά γεγονότα, ώστε οι μαθητές να καταστούν άμεσοι δέκτες του μηνύματος της αυτοθυσίας των Πεσόντων.
- Θα διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία του Νομού σχετικό ολιγοσέλιδο έντυπο, εκδοθέν από τη Ν.Α. Τρικάλων

Δεν υπάρχουν σχόλια: