Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Η εκδήλωση στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών




Παρουσίαση του Λευκώματος και του Ντοκιμαντέρ «Δημήτριος Γ. Κασλά:
Η στρατιωτική διαδρομή , ο άνθρωπος , η εποχή»
στη Θεσσαλονίκη, από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας
και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών


Ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας , κατά την παρουσίαση του Λευκώματος και του Ντοκιμαντέρ για τον Πουριανό Ταγματάρχη Δημήτριο Κασλά στη Θεσσαλονίκη , την Τετάρτη 17 Μαρτίου επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, τιμά μια μεγάλη στρατιωτική προσωπικότητα στο πρόσωπο του Δημητρίου Κασλά, αποδίδοντας φόρο τιμής σ’ όλους εκείνους τους ανώνυμους αγωνιστές, αξιωματικούς και απλούς στρατιώτες, που πρόσφεραν ανιδιοτελώς στην πατρίδα κάθε φορά που τους ζητήθηκε.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, δεν επέλεξε τυχαία να φωτίσει την προσωπική και στρατιωτική διαδρομή του Δημητρίου Κασλά. Με την δημιουργία του ντοκιμαντέρ, αλλά και την εκτύπωση του λευκώματος που αφορά την ζωή και το έργο του, αναδεικνύονται στοιχεία που σχετίζονται με ένα μεγάλο μέρος της νεώτερης ιστορίας των Ελλήνων. Το υλικό το οποίο αντλήθηκε από το πλούσιο αρχείο του Δημητρίου Κασλά, που πρόσφατα ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε, αναφέρεται στα γεγονότα της Μικρασιατικής Εκστρατείας, την εποποιία του υψώματος 731, όπου ουσιαστικά κρίθηκε ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος, την εθνική αντίσταση και τον ΕΛΑΣ.
Ο Δημήτριος Κασλάς υπήρξε μια ηρωική μορφή, ένα λαμπρό παράδειγμα εξαίρετου «στρατιωτικού νου» με σπουδαίες επιχειρησιακές ικανότητες και έντονα στοιχεία αλτρουισμού. Η μεγάλη συμβολή του στο έπος του 40-41 έχει συνδεθεί κυρίως με την ιστορική απόκρουση της Εαρινής Επίθεσης (επιχείρηση Άνοιξη - Primavera) των Ιταλικών δυνάμεων στο «ύψωμα 731», πράξη , η οποία έχει χαραχθεί και στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.
Οι φορείς της αυτοδιοίκησης , έχουν καθήκον να συμβάλουν σε δράσεις που προωθούν πολιτικές τεκμηρίωσης και ανάδειξης της ιστορίας , όπως η περίπτωση της αξιοποίησης του αρχείου Κασλά , προσθέτοντας παράλληλα ένα μικρό λιθαράκι, στην προσπάθεια καταγραφής γεγονότων που αφορούν την ιστορία της Νεώτερης Ελλάδος. Μ’ αυτή την προσπάθεια διεισδύουμε σε ένα χώρο, που παραδοσιακά απείχε μέχρι σήμερα η αυτοδιοίκηση. Η επιλογή μας είναι συνειδητή και θα συνεχιστεί με ανάλογες προσπάθειες».
Καταλήγοντας δε ανέφερε χαρακτηριστικά
«Άλλωστε λαός που ξεχνά την ιστορία και το παρελθόν του, δύσκολα βρίσκει τον βηματισμό του, στο μέλλον …»

Η παρουσίαση του Λευκώματος , που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών , παρουσία της Οικογένειας του Δημητρίου Κασλά , πολλών επισήμων , του Προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ κ.Μάκη Βοιστίδη καθώς και μελών της Εταιρείας και πολιτών της Θεσσαλονίκης , ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του προέδρου της Νίκου Μέρτζου , ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία της εκδήλωσης για δύο κυρίως λόγους.
Για την τιμή δια του Ταγματάρχη Δημητρίου Κασλά σε όλους τους ήρωες των Εθνικών μας αγώνων , αλλά και για την έναρξη μιας συνεργασίας ανάμεσα στην Ε.Μ.Σ. και στη Ν.Α.Μ. , με την πρώτη εκδήλωση.
Στη συνέχεια ο Βολιώτης Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Ε.Μ.Σ. Θανάσης Καραθανάσης , παρουσίασε το Λεύκωμα «Δημήτριος Γ.Κασλάς: Η στρατιωτική διαδρομή , ο άνθρωπος , η εποχή», αναλύοντας με επιστημονικό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης , αναδεικνύοντας τη μεγάλη αυταπάρνηση , αλλά και τον στρατιωτικό νου του Ταγματάρχη Δ.Κασλά , στην επική μάχη γύρω από το «ύψωμα 731»
Ακόμη αναφέρθηκε στην πρόνοια του τιμώμενου ήρωα να διασώσει όλο αυτό το πολύτιμο υλικό , αλλά και στην οικογένειά του που το σεβάστηκε και το διαφύλαξε.
Και ευτυχώς , τόνισε , αυτό το υλικό με την οικονομική στήριξη των Αυτοδιοικητικών αρχών , προπάντων όμως με την επιστημονική κατάρτιση και επιμέλεια του Αλέξανδρου Καπανιάρη , ψηφιοποιήθηκε , ταξινομήθηκε και τέλος εκδόθηκε στην πολύ επιμελημένη τούτη έκδοση.
Σε έντονη συγκινησιακή ατμόσφαιρα , τέλος , προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Στην κόψη της Ιστορίας: Ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς» , που σκηνοθέτησαν οι Γιώργος Λαγδάρης και ο Κώστας Ανέστης , οι οποίοι ήταν παρόντες στην εκδήλωση.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης , ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας και ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Σ. , Νίκος Μέρτζος συναντήθηκαν στα γραφεία της Εταιρείας και αντάλλαξαν απόψεις για τρέχοντα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Μέρτζος ανέφερε την προσπάθεια στην οποία έχει αποδυθεί , προκειμένου η Κοινότητα του Νυμφαίου Φλωρίνης , την οποία ανέδειξε σε «Πανευρωπαϊκό τόπο διατήρησης» κατά την δωδεκαετή θητεία του , να διατηρήσει την αυτονομία της στα πλαίσια του Προγράμματος «Καλλικράτης» , και ζήτησε την συμβολή του Νομάρχη, επικαλούμενος και την Βλάχικη καταγωγή του.
Ακόμη συζήτησαν θέματα σχετικά με την προσπάθεια του Βλάχικου στοιχείου, προκειμένου να διατηρήσει τα ήθη , τα έθιμα και τις παραδώσεις του.
Τέλος ανανέωσαν την συνεργασία τους για την επόμενη εκδήλωση , που θα γίνει στο Βόλο και θα παρουσιαστούν τα βιβλία που εξέδωσε η Εταιρεία για το ζήτημα της Μακεδονίας μας. , εντός του προσεχούς Μαΐου. Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών είναι το μεγαλύτερο πνευματικό σωματείο σε όλη την Βόρεια Ελλάδα , με πολυδιάστατη και αναγνωρισμένη δράση στον Εθνικό και στον πολιτισμικό τομέα, στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό με πλούσιο έργο και στον εκδοτικό τομέα και θα πρέπει και οι Μαγνησιώτες να το γνωρίσουν και να το στηρίξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: