Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας : Στην κόψη της ιστορίας - ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς


Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας
-----------------------------------------------------
--------------------------------------------------

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2010 Ώρα έναρξης 16.00


Στην κόψη της ιστορίας - ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς

Γιώργος Λαγδάρης - Κώστας Ανέστης 52' ντοκ. 2009

Η ηρωική και μαρτυρική πορεία της ζωής του Δημήτρη Κασλά ξεκινά μαζί με τον 20ο αιώνα από το χωριό Πουρί του Πηλίου και συναντιέται σε σημεία κλειδιά με την σύγχρονη ιστορία. Μικρά Ασία - πόλεμος του 40 - αντίσταση - μετεμφυλιακή Ελλάδα. Μια άλλη ματιά στο «κρυμμένο» έπος του 1941. Ενώ οι τύχες του πολέμου έχουν κριθεί μια τελευταία ηρωική αντίσταση προβάλλεται στο ύψωμα 731 απέναντι στην εαρινή επίθεση των Ιταλών. Επικεφαλής στον «καταραμένο λόφο» ο Κασλάς. Μαρτυρίες επιζώντων και ντοκουμέντα από το μοναδικό αρχείο που κληροδότησε. Το αληθινό πρόσωπο του πολέμου όπως το βίωσαν οι απλοί στρατιώτες. Η συμμετοχή του Κασλά στον ΕΛΑΣ. Η επιστροφή του «ήρωα» και η περιθωριοποίηση του από το μεταπολεμικό κράτος.
--------------------------------------------------------------------------------------

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας μετασχηματίζεται

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας
12ο Διεθνές Πανόραμα

1/10 - 9/10/2010

Το πλέον επιτυχημένο σημείο της 12χρονης πορείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας ήταν η σύζευξη ανάμεσα στο δημιουργό, το θέαμα και το θεατή και η κατάργηση των τεχνητών διαχωρισμών που ορθώνει διαρκώς και σε όλα τα επίπεδα της ζωής το καθεστώς της θεοποίησης του εμπορεύματος-φετίχ. Σήμερα όμως η ανάγκη της συνομιλίας των τεχνών μεταξύ τους- άρα και των ανθρώπων μέσω των τεχνών- είναι όσο ποτέ μεγαλύτερη. Μόνο μέσα από τη δύναμη και τους ποικίλους δρόμους της φαντασίας μπορούν να λυθούν τα μάγια της «κανονικότητας» και του κοινωνικά αναπόδραστου. Για να επιβιώσουμε σαν παγκόσμια κοινότητα και για να επιβεβαιώσουμε την ανθρωπιά και την αξιοπρέπειά μας, πρέπει να εμπλουτίσουμε την κοινή μας γλώσσα και την πιο φυσική μας έκφραση, δηλαδή την τέχνη....

Κάτω λοιπόν απ' αυτή τη νέα οφειλόμενη «θέαση» και θέση το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας διευρύνει τη δράση του. Μετεξελίσσεται σε Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας και επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε ποικίλα πεδία των τεχνών όπως το θέατρο, τη φωτογραφία, την ποίηση, την έντεχνη μουσική και την εικαστική δημιουργία, μέσω της συμμετοχής όλο και περισσότερων προσώπων - φορέων της πόλης και όχι μόνο που δραστηριοποιούνται σε θέματα τέχνης και πολιτισμού.

Το όλο εγχείρημα βασίζεται στην απόπειρα ανίχνευσης μιας διευρυμένης και εναλλακτικής σημασίας του όρου «πολιτισμός». Αν πολιτισμός είναι, η αναζήτηση, η παρουσίαση και η διεκδίκηση των όρων για την καλλιέργεια της κοινωνικής ευαισθησίας και για τον πειραματισμό του εναλλακτικού λόγου/έργου που θα δώσει έκφραση σε ανείπωτες και καταπιεσμένες ιδέες μέσω ποικίλων μορφών τέχνης, τότε γίνεται φανερό ότι αφετηρία της οποιασδήποτε δράσης δεν μπορεί παρά να είναι η αμφισβήτηση των συνθηκών που ευθύνονται για την αδράνεια, την περιχαράκωση και την "ιδιώτευση" μεγάλου μέρους των εν δυνάμει δρώντων υποκειμένων. Η παθητική αποδοχή και κατανάλωση πάσης φύσεως «πολιτιστικών» προϊόντων και η προσκόλληση σε μηχανισμούς που θωπεύουν μικροφιλοδοξίες συντηρούν την ημετεροκρατία και επιβραβεύουν τη μετριότητα. Είναι στάσεις ζωής που δεν συμβιβάζονται με την ανάγκη ελεύθερης και γνήσιας έκφρασης και επικοινωνίας. Το πολιτιστικό τοπίο, τοπικά πάνω απ' όλα αλλά και παγκόσμια, έχει ανάγκη από την αναγέννηση και τον επαναπροσδιορισμό των όρων δημόσιο δρώμενο, δημόσιος χώρος και ελεύθερος χρόνος, έχει ανάγκη από τη συνύπαρξη και το διάλογο με στόχο την οικοδόμηση μιας νέας ατομικής και συλλογικής ταυτότητας.

Από αυτή την άποψη, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Πολιτισμού Πάτρας θα επιχειρήσει να θεμελιώσει μια σχέση εμπιστοσύνης και στενότερης συνεργασίας με κάθε πρόσωπο ή φορέα που βασίζεται στις παραπάνω αρχές και που θα ήθελε να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ανανεωμένου πολιτιστικού τοπίου με παρεμβάσεις /δράσεις που θα αναδεικνύουν βαθύτερα δρώμενα ή και προβλήματα, θα χαρτογραφούν και θα επιχειρούν να καλύπτουν τις ελλείψεις, αλλά και θα τονίζουν παράλληλα τις δυνατότητες, τις εναλλακτικές διαδρομές και τα σημεία σύγκλισης.

Η διεύρυνση της φιλοσοφίας, του περιεχομένου του Φεστιβάλ και των συνεργαζόμενων προσώπων και φορέων θα συνοδευτεί και από διεύρυνση του χρονικού του ορίζοντα. Ευρύτερος στόχος του Φεστιβάλ είναι να αποτελέσει το φυσικό χώρο συνάντησης ατόμων και ομάδων που θα εκφράζονται και θα δημιουργούν με ποικίλους τρόπους, σε χρόνο και διάρκεια που οι ίδιοι θα καθορίζουν

Δεν υπάρχουν σχόλια: