Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Αφιερώματα της ΝΕΤ στον Πουριανό ταγματάρχη Δ. Κασλά και στο "ύψωμα 731"


Αναδημοσίευση από την ERA Βόλου 
Tετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012 14:57 Άλκηστις Κιούση

9 Μαρτίου 1941, 9 πμ : «Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρι εσχάτων. Ουδείς θα κινηθή προς τα οπίσω…. Προμηνύεται λυσσώδης επίθεσις του εχθρού, η οποία οπωσδήποτε θα αποκρουσθή και θα συντριβή…. Τότε μόνον θα διέλθη ο εχθρός εκ της τοποθεσίας μας, όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας».  
Μία ώρα αργότερα, διαταγή εκ νέου : «Ουδείς θα κινηθή προς τα οπίσω. Πάντες θα αποθάνωσι επί των θέσεών των».

Αυτές ήταν οι διαταγές μάχης του Πουριανού ταγματάρχη Δημητρίου Κασλά προς τους λόχους του (ΙΙ Τάγμα του 5ου Συντάγματος Πεζικού Τρικάλων), εν όψει της μάχης στο ύψωμα 731, όπου κρίθηκε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος με τη συντριβή των ιταλικών μεραρχιών, μια επική μάχη (9-13 Μαρτίου 1941) που η ιστορία κατατάσσει δίπλα στον Μαραθώνα και τις Θερμοπύλες και μνημονεύεται στον Αγνωστο Στρατιώτη στην Αθήνα, ενώ γράφτηκε γι αυτήν και ειδικός Θούριος ως εμβατήριο του Στρατού. Το σκεπασμένο με δάσος  ύψωμα 731, μέσα σε ένα δίωρο ακατάπαυστων βομβαρδισμών απογυμνώθηκε πλήρως κι έχασε ύψος 6μ. από τον όγκο των πυρομαχικών που δέχτηκε, όσο κανένα άλλο μέρος στον κόσμο κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο κύριος συντελεστής του νεώτερου αυτού έπους, ο ταγματάρχης Δημ. Κασλάς έλαβε για τον ηρωϊσμό του το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας και άλλα παράσημα.
Για τη μορφή του  και το έπος του υψώματος 731, αφιέρωμα θα προβάλει η Δημόσια Τηλεόραση και συγκεκριμένα η ΝΕΤ το ερχόμενο Σάββατο, 27/10 στις 6 μμ στο πλαίσιο της εκπομπής του Χρήστου Βασιλόπουλου ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ενώ την Κυριακή, ανήμερα της εθνικής μας επετείου, στις 11 πμ θα προβληθεί το ντοκυμαντέρ :«Στην κόψη της ιστορίας: Ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς», των σκηνοθετών Γιώργου Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη, βασισμένο στην έρευνα του Αλέξανδρου Καπανιάρη, εκπαιδευτικού, ερευνητή αρχείων και υπεύθυνου για την ψηφιοποίηση και τεκμηρίωση του αρχείου Κασλά, και συγγραφέα του βιβλίου «Δημήτριος Κασλάς, η στρατιωτική διαδρομή, το πρόσωπο, η εποχή».  
Ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου ετοιμάζει μελέτη κτιριακή και μουσειολογική, και τα τεύχη δημοπράτησης του «Χώρου Μνήμης Δημ. Κασλά», που θα στεγασθεί στο παλιό πετρινο Δημοτικο Σχολείο Πουρίου με την υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα Leader. Θα πρόκειται για καινοτόμο εκθεσιακό χώρο με διαδραστική τεχνολογία κι έμφαση στην εκπαίδευση και συμμετοχή των επισκεπτών.
Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου έχει πάρει απόφαση το 2010 να ονομαστεί η πλατεία στα Εργατικά του Μοσχάτου, μεταξύ των οδών Γοργοποτάμου και Αλ. Μέρου, «Πλατεία Ταγματάρχη Δημ. Κασλά».

Πηγή: http://www.ert.gr/volos/49416-Bolos-Timh-ston-Poyriano-tagmatarchh-D-Kasla-kai-sto-ypswma-731

Δεν υπάρχουν σχόλια: