Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου


Δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου

για το αρχείο Δ. Γ. Κασλάς

Αφιέρωμα και προβολές από την ΝΕΤ

Δημιουργία χώρου μνήμης στο Πουρί

     Ενόψει του εορτασμού της Εθνικής Επετείου 28 Οκτώβρη 1941 και σε συνέχεια των δράσεων που είχαν ξεκινήσει το 2009 από τον τ. Δήμο Ζαγοράς, την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας, τον Δήμο Καρδίτσας και την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων συνεχίζονται σήμερα σημαντικές δράσεις που αφορούν την ζωή και το έργο του Πουριανού Ταγματάρχη Δ. Γ. Κασλά.
 
   Αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2009 από τους παραπάνω αυτοδιοικητικούς φορείς είχε παραχθεί το λεύκωμα «Δημήτριος Κασλάς: ο άνθρωπος, το πρόσωπο, η εποχή» σε επιμέλεια Α. Καπανιάρη το οποίο διανεμήθηκε σε όλα τα σχολεία του Νομού Μαγνησίας και Τρικάλων και το ντοκιμαντέρ «Στην κόψη της ιστορίας: Ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς» των σκηνοθετών Γ. Λάγδαρη και Κώστα Ανέστη με έρευνα του Α. Καπανιάρη. Μετά την έκδοση ακολούθησαν παρουσιάσεις σε Βόλο (Δήμος Ζαγοράς – τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας), Θεσσαλονίκη (Ίδρυμα Μακεδονικών Σπουδών – τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας), Τρίκαλα (τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων) και στο Πουρί (Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου). Επίσης το ντοκιμαντέρ συμμετείχε στο διαγωνιστικό μέρος των φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Χαλκίδα και Πάτρας με πολύ καλές κριτικές και βαθμολογία. Οι δράσεις της περιόδου 2009-2010 έκλεισαν με άρθρα και δημοσιεύματα σε συνέδρια, περιοδικά (Εν Βόλω, ΜΑΓΝΗΣΙΑ) και σε τοπικές εφημερίδες (ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, ένθετο διαδρομές ΘΕΣΣΑΛΙΑ).
 
   Ειδικότερα με την συνεχή παρακολούθηση  και υποστήριξη του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου σε συνδυασμό με την υποστήριξη του εκπαιδευτικού ερευνητή αρχείων και υπεύθυνου ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του αρχείου Κασλά κ. Αλέξανδρου Καπανιάρη καθώς και της οικογένειας Κασλά εξελίσσονται αρκετές δράσεις ανάδειξης του αρχείου Γ. Δ. Κασλάς.
 

 Στο προσεχές διάστημα έχουν προγραμματιστεί:

 α) πρώτη προβολή από την δημόσια τηλεόραση (ΝΕΤ) το ντοκιμαντέρ «Στην κόψη της ιστορίας: Ταγματάρχης Δημήτρης Κασλάς» ανήμερα της εθνικής επετείου 28/10 και ώρα 11:00 π.μ., με πρωτοβουλία και συνδρομή των σκηνοθετών Γ. Λάγδαρη – Κώστα Ανέστη.
 
β) από την δημόσια τηλεόραση (ΝΕΤ)  και την εκπομπή η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρήστο Βασιλόπουλο αφιέρωμα στο ύψωμα 731 και τον επικεφαλή της εαρινής επίθεσης Δημήτριο Κασλά, το Σάββατο 27/10/12 και ώρα 18:00-19:00 μ.μ.


γ) από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ειδικότερα το περιοδικό «Κ» θα υπάρχει ειδικό αφιέρωμα στην δράση του Δ. Γ. Κασλά καθώς και στην προσπάθεια ανάδειξης του πολύτιμου αρχείου του.
 
Παράλληλα από το Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου είναι σε εξέλιξη μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η τελική μελέτη (κτιριακή και μουσειολογική)  και τα τεύχη δημοπράτησης του «Χώρου Μνήμης Δ. Γ. Κασλά» ως εκθεσιακός – μουσειακός χώρος που θα υλοποιηθεί στο παλαιό πέτρινο πρώην Δημοτικό Σχολείο Πουρίου με την υποβολή της πρότασης στο πρόγραμμα LEADER+. Ήδη η οικογένεια Κασλά θα παραχωρήσει ένα σημαντικό μέρος του αρχείου (λαογραφικό και αρχείο Κασλά) για την δημιουργία του χώρου ενώ παράλληλα εργάζεται συστηματικά μια ομάδα ειδικών με την συνεργασία του υπεύθυνου ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσης του αρχείου Κασλά. Ο «Χώρος Μνήμης Δ. Γ. Κασλά» θα αποτελέσει ένα καινοτόμο εκθεσιακό χώρο με διαδραστική τεχνολογία (χώρο επαυξημένης πραγματικότητας, διαδραστικό τραπέζι κ.ά.) και έμφαση στην εκπαίδευση και την συμμετοχή των επισκεπτών.


Επίσης σε διαδικασία εμπλουτισμού βρίσκεται και το λήμμα «Δημήτριος Κασλάς» στην ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια Βικιπαίδεια (wikipedia) από μπορούνε οι δικτυακοί επισκέπτες, (μαθητές και ενδιαφερόμενοι)  να αντλήσουν πληροφορίες για την ζωή και έργο του Δ. Γ. Κασλά. Η διαδικασία δημιουργίας του λήμματος και ο εμπλουτισμός πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεχούς υποστήριξης της δράσης για την ανάδειξη του αρχείου από τον υπεύθυνο του αρχείου Α. Καπανιάρη.
 

Τέλος από τον Δήμο Βόλου μετά από την επιστολή - πρόταση του Δημητρίου Κωσταντάρα - Σταθαρά (1/4/2008) καθώς και με την απόφαση - πρόταση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μαγνησίας (39/2010 - 31/3/2010) το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αποφάσισε με την υπ. αριθμ. 86/2010 κατά την 6η τακτική συνεδρίαση 3/3/2010 η πλατεία στα Εργατικά του Μοσχάτου μεταξύ των οδών Γοργοποτάμου και Αλ. Μέρου να ονομαστεί "Πλατεία Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: